Yoga

Integrale Yoga

De yogavorm waar wij voor kiezen bij Yoga Hoogvliet is Integrale Yoga. We hebben allemaal onze opleiding gevolgd bij Integrale Yoga Nederland in Rotterdam. Integrale yoga is eenvoudig de weg naar jezelf. ‘Wees blij, het zelf ervarend in alles, en alles in het zelf.’

Integrale Yoga onderscheidt zich van andere yogavormen, doordat het geen vaste richtlijnen volgens een bepaalde leer kent. Het is binnen deze yoga de bedoeling dat je in zelfobservatie en concentratie de aandacht naar binnen richt en gaat ervaren wat er werkelijk speelt. Zo kun je direct werken aan een beter evenwicht en yoga integreren in het dagelijks leven.

Deze yoga vraagt geen specifieke voorkennis of fysieke lenigheid. De oefeningen worden op een rustige manier uitgevoerd, zonder druk en met respect voor de eigen mogelijkheden. De eigen beleving staat centraal en het gaat niet om presteren of om iets te willen bereiken. We kijken naar de mogelijkheden en we gaan daar creatief mee om.

Door geconcentreerd bezig te zijn met lichaam en adem  komt de geest tot rust. Het lichaam wordt sterker en leniger. Al doende ontdekt men de fysiologische invloed van de yoga-oefeningen op de lichaamsorganen en het zenuwstelsel. Het lichaam wordt gezond en ervaart een evenwicht dat doorwerkt op de geest. Omgekeerd heeft een ontspannen geest weer een positieve werking op het lichaam.

Integrale Yoga wordt ook wel volledige yoga genoemd. Ze omvat een ruime, vrije beoefening van essenties uit de klassieke Yogastromen aangepast aan de interesses en individuele mogelijkheden van de leerling en aan de Westerse mens.

Yoga is een oude oosterse leer. Het doel van Integrale Yoga is bewustwording van lichaam, voelen en denken, zodat de mens leert te leven in harmonie en evenwicht met zichzelf en verder met zijn medemensen, mededieren, medeplanten, kortom, met het al.

Yoga doen heeft tot gevolg dat lichaam en geest gezond worden en blijven. Yoga geeft je ook innerlijke ervaringen en brengt je uiteindelijk tot de essentie van jezelf.

Het gaat om de hele mens, niet slechts om zijn kennen. Van die heelheid kan de mens zich bewust worden en hiervoor is de beheersing van lichaam en geest noodzakelijk. Pas van daaruit kan de mens begrijpen wat er in hem gaande is, wat menszijn kan inhouden. Inzicht wordt niet enkel uit kennis en weten verkregen.

Maak kennis met Yoga en doe een keer mee!

De proefles is een gratis kennismaking. Bij Yoga Hoogvliet heb je geen opzegtermijn.

Hatha Yoga: Lichaamsoefeningen
Onder Hatha Yoga verstaat men het aannemen van lichaamshoudingen. Men bereidt zich op de houding voor door de aandacht te concentreren. Gedurende het aanhouden van de houding wordt alle aandacht hierop gericht. Men wordt zich bewust van de lichaamsdelen die bij de houding betrokken zijn, de ademhaling en de werking. Het resultaat van Hatha yoga is een gezond functionerend lichaam. Na de oefening volgt een rusthouding om de werking van de oefening te observeren. De energie die door de yogahouding is vrijgekomen wordt aan het zenuwstelsel toegevoegd door de rusthouding even aan te houden.

Pranayama : Ademoefeningen
Prana is datgene dat zuurstof leven schenkt. Pranayama zijn oefeningen voor het verbeteren, uitbreiden en beheersen van de ademhaling. Alle oefeningen dienen ertoe om uiteindelijk de natuurlijke ademhaling terug te vinden. Een natuurlijke ademhaling zorgt voor een optimale lichamelijke gezondheid en rust.

Ontspanning
Tijdens de ontspanningsoefeningen wordt men bewust van spanning in verschillende delen van het wezen. Het bewust worden en observeren hiervan is een eerste stap om tot verdiepte ontspanning te komen.

Concentratie en meditatie
Het stil maken van het denkvermogen is de voorwaarde om de concentratie te kunnen richten. Tijdens de meditatie komt men in aanraking met de mentale stilte, een fundamentele ervaring in de Integrale Yoga. Het tot rust brengen van gedachten en emoties heeft veel invloed op de mens. Van daaruit kan meditatie zich verdiepen.